Samfund

Trafikstøj afgør valg af hjem for flere og flere

Ny forskning bekræfter støjen fra trafikken kan være skadelig. 32% af danskerne siger nu nej tak til støj - og det er signifikant flere end for et år siden, viser måling fra YouGov for ejendomsmæglerkæden Home. Foto: Colourbox

”At bo uden støj” er i top 3 for boligvalget – og ønsket om mere ro er vokset signifikant i år, viser spørgeundersøgelse fra YouGov for ejendomsmæglerkæden Home

Hver 3. dansker over 18 år har ”at bo uden støj” som en af sine tre vigtigste prioriteter til boligens beliggenhed, og det er et ønske, der betyder mere og mere for danskerne. 

Det konkluderer ejendomsmæglerkæden Home og analysevirksomheden YouGov på baggrund af ‘Homes flyttebarometer’ de seneste tre år. 

”32 % af danskerne siger nu nej tak. For et år siden var det 27 % og for to år siden 24 %. Det stemmer med meldingerne fra vores ejendomsmæglere. Køberne fokuserer mere på støj end tidligere, siger senior kommunikationskonsulent og talsperson i Home, Michael Dalsager. 

Stor spørgeundersøgelse

Svaret om støj er givet i en spørgeundersøgelse med godt 2000 besvarelser hvert år og senest gennemført i februar 2022. Resultaterne fra 2022 er ikke offentliggjort tidligere.

Her har vi spurgt danskerne om de ting, der betyder mest for beliggenheden. Respondenterne skulle vælge tre ting blandt 12 udvalgte ønsker.

Som nummer 3 på toplisten – med 32 % – kommer ”at bo i en bolig uden støj, forurening, lugtgener i nabolaget – fx fra trafik/industri/landbrug mm.” – og andelen er steget signifikant i år. 

Og det er især den fra vejene, der tænkes på, vurderer Home.

”Trafik er selvfølgelig ikke den eneste faktor, der kan give støj og forurening – men gener fra køretøjer er den faktor, som flest danskere mærker til på hjemadressen. Der er langt flere danskere, der bor tæt på trafikerede veje og baner, end der er boliger med industri og landbrug som nabo,” siger Michael Dalsager. 

Mere fokus på sundhedsrisikoen

Det seneste år er der også kommet mere nyt om risikoen ved at bo støjfyldt. 

I efteråret 2021 konkluderede en undersøgelse fra SDU, at folk der bor tæt på trafikerede veje og jernbaner, hvor støjen overstiger 55 decibel, har større risiko for at udvikle Alzheimers og demens. 

I weekenden kom der mere dårligt nyt. 

Trafikstøj øger risikoen for slagtilfælde, hjerte-kar-sygdomme, diabetes 2 og brystkræft, viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond. 

Omkring 30 procent af danskerne er i dag udsat for trafikstøj over den vejledende grænseværdi på 58 decibel. Men den grænse kan være sat for højt, påpeger studiet. 

Især er det opsigtsvækkende, at forskerne kan konstatere skader i form af diabetes og hjerte-kar-sygdomme langt under den danske grænseværdi. 

“Vi har beregnet påvirkninger helt ned til 35-40 decibel, som er så lave niveauer, at de færreste kan undgå dem,” siger professor Mette Sørensen til Ritzau. 

Flere købere vil dæmpe støjen

Køberne efterspørger i stigende grad også om mulighederne for at dæmpe støjen. 

Ifølge Home er det muligt at beskytte sit hjem mod støj ved at vælge særlige glas i vinduerne, isolere bedre og opsætte hegn med indbygget støjafskærmning. 

Politikerne har afsat 3 mia. kr. til støjbekæmpelse i ’Infrastrukturplanen’, og det er i høj grad en samfundsindsats, påpeger Home. 

”Støj har stor betydning for vores boligvalg og sundhed,” siger Michael Dalsager. 

Videncentret Bolius har samlet en række råd mod udefrakommende støj på deres hjemmeside

Nummer 1 og 2 på listen over de mest betydende boligprioriteter kommer ‘tæt på indkøbsmuligheder’ og ‘tæt på skov eller anden natur’.

Kommentarer