Debat og politik

Regeringen nægter inflationshjælp til kommunerne

Selvom alle landets 98 kommuner, på lige fod med borgerne, er ramt af stigende energipriser og høj inflation, er der ingen hjælp at hente på Christiansborg. Det slog indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S) allerede fast i sidste uge. Umiddelbart efter lød det fra Kommunernes Landsforening, at det vil føre til massive fyringsrunder i kommunerne, hvis der ikke kommer hjælp.

Ifølge Kommunernes Landsforening står kommunerne overfor en ekstraregning i år på op mod 1,4 milliarder kroner og 600 millioner kroner næste år.

Det har nu også fået en række af regeringspartiets egne borgmestre til at advare om drastiske konsekvenser, hvis der ikke kommer økonomisk håndsrækning til kommunerne.

Det vil koste på den borgernære velfærd, lyder det fra flere socialdemokratiske borgmestre.

I statsminister Mette Frederiksens hjemby Aalborg, kalder borgmester Thomas Kastrup Larsen det en “træls” udmelding. Derfor har han også en klar besked til regeringen:

– Genovervej det her, og giv os den kompensation, så vi kommer til at basere vores økonomi på nogle reelle skøn for, hvordan priserne stiger. Det er rigtig, rigtig vigtigt. Det er jo vores velfærd, det handler om, siger han.

Samme melding kommer fra andre socialdemokratiske borgmestre. 

– I København betyder situationen at der nu er et hul i kassen. Der er brug for, at regeringen finder en måde at hjælpe kommunerne nu, og ikke først til næste år, lyder det fra overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Hos hende falder det ikke i god jord, når regeringen afviser at hjælpe kommunerne her og nu.

– Jeg synes, man skal se på det igen. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal ud og spare ekstra på velfærden i den her situation, udtaler overborgmesteren..

Også i de mindre kommuner er borgmestrene trætte af situationen. I Sønderborg er borgmester Erik Lauritzen indstillet på, at kommunen må skille sig af med medarbejdere, hvis der ikke kommer hjælp.

– Alle kommuner, der skal spare så meget, som vi skal, kommer i forvejen til at fyre medarbejdere. Det er dumt at bilde sig selv andet ind. Og når den her regning så kommer oveni, ja, så vil det også føre til yderligere fyringer. Det er naivt at tro andet, siger han.

Minister afviser hjælp

– Det er hårdt i øjeblikket for privatforbrugere, og det er det også ude i kommunerne. Vi har investeret næsten seks milliarder i at forbedre den kommunale økonomi i den tid, Socialdemokratiet har været i regering, lyder det fra indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen.

– Hvad angår sikring mod stigende priser, så er det den pris- og lønfremskrivning, vi laver hver gang, vi forhandler økonomi, og det gør vi i forsommeren. Også næste år. Jeg har tiltro til, at kommunerne kan løfte den opgave, der bliver prioriteringsmæssigt, når inflationen er så voldsom, siger ministeren.

Kommentarer