Debat og politik

Radikale fastholder trussel om at vælte regeringen

Sofie Carsten Nielsen, Radikale Venstre mener, der hurtigst muligt er brug for en ny regering, der breder magten ud frem for at centrere den om sig selv. Partiet fastholder at ville stille et mistillidsvotum til regeringen senest 4. oktober, hvis ikke Mette Frederiksen forinden har udskrevet valg.

Der er brug for en ny regering, som breder magten ud frem for at centrere den om sig selv. Sådan lyder det fra Radikale Venstre, der i et interview lørdag med TV2s Hans Redder, bliver spurgt, om hun fastholder truslen om at vælte regeringen på Folketingets åbningsdag, hvis ikke Mette Frederiksen forinden har udskrevet valg.

Den politiske leder for Radikale Venstre sendte dansk politik på sommerferie med et krav til Mette Frederiksen om, at denne skal udskrive valg senest den første tirsdag i oktober, når Folketinget åbner. Ellers vil det nuværende støtteparti erklære mistillid til statsministeren.

I interviewet spørger Hans Redder, om Sofie Carsten Nielsen fortsat mener det?

– Ja, vi har brug for et valg. Mink-kommissionens konklusioner og beretning var ret klare, og på den baggrund bliver vi nødt til at få renset luften. Få åbnet den nuværende regeringsførelse, så det bliver bredere og mere åbent, og hvis det stod til mig få en ny regering helst med både røde og blå partier.

Adspurgt, om kravet kan trækkes tilbage, hvis Radikale tilbydes en plads i Regeringen, svarer Sofie Carsten Nielsen i interviewet:

– Så siger jeg nej, Det ville ikke være fair over for danskerne. De skal have ret til og mulighed for at gå til valg og være med til at definere, hvordan vi ønsker, dette land skal ledes, og hvordan vi gerne vil have løst de allerstørste udfordringer, vi står overfor.

Hans Redder spørger videre, hvem Sofie Carsten Nielsen forestiller sig, er det bedste bud på en statsminister med radikale mandater efter et valg.

– Vi vil jo rigtig gerne have en regering med både røde og blå partier, altså en bred regering hen over midten, der virkelig tager fat om de store udfordringer. Men jeg kommer ikke til at sige nu, hvem vi peger på. Det skal jeg nok senere, når valget udskrives. Men lige nu, er der jo kun Mette Frederiksen, der har tilbudt sig til at stå i spidsen for en sådan regering.

Sofie Carsten Nielsen henviser her til, at Lars Løkke Rasmussen i valgkampen i 2019 netop foreslog en regeringsdannelse hen over midten, men som i øjeblikket afvises af Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

– Det er virkelig det, jeg ønsker, og jeg deler Lars Løkkes analyse af, at det virkelig vil kunne løfte os, og løse mange problemer. Derfor ser jeg også ham som en samarbejdspartner

Politisk analytiker på Jyllands-Posten Niels Thulesen Dahl ser frem til en af de mest bemærkelsesværdige valgkampe i mange år. Han mener valget primært kommer til at handle om troværdighed.

– Spørgsmålet om Frederiksens troværdighed vil uundgåeligt komme til at blive et altoverskyggende spørgsmål i en valgkamp. Særligt hvis valget – som ventet – bliver udskrevet, lige præcis fordi De Radikale og Sofie Carsten Nielsen ikke længere stoler på, at Mette Frederiksen kan betros rorpinden i en socialdemokratisk etpartiregering, skriver Niels Thulesen Dahl i Jyllands-Posten lørdag.

Se interview’et med Sofie Carsten Nielsen på TV2 her.

Kommentarer