Livsstil og forbrug

Hvem støtter far på barsel? Nyt online barsels-netværk vil hjælpe nybagte familier med fædregrupper og rådgivning

Adam Engelhardt var ved at gå ned med flaget da han og Cecillys første barn kom til verden. Nu har parret udviklet en online-platform, der skal hjælpe fædre og mødre med netværk og rådgivning på barsel. Foto: Frederikke Brostrup

Om få måneder ventes 50.000 fædre at gå på længere barsel hvert år. Forældreparret Adam og Cecilly Engelhardt har derfor skabt et online barselsnetværk med matchning af fædregrupper og rådgivning. Og fædrene får brug for hjælp, vurderer formand for Forum for Mænds Sundhed Svend Aage Madsen.

For Cecilly og Adam var barslen med deres søn og datter Clara en svær tid, der den dag i dag har sat sine spor. Begge havde mistet forældre tæt på fødslerne, og da familien samtidig ikke havde mulighed for at træde til, var barslen stærkt præget af social isolation og svære følelser:

“Vi manglede i den grad netværk og opbakning,” fortæller Adam Engelhardt, der selv mistede sin mor to måneder inden sin datters fødsel, og var ramt psykisk, da Danmark lukkede ned med corona blot en uge efter fødslen:

“Jeg havde nok en fødselsdepression, men det blev aldrig diagnosticeret. Og vi oplevede, at vi manglede både faglig støtte og et socialt netværk omkring os. Det var en rigtig svær tid.”

Især den første barsel var svær at komme igennem, efter en traumatisk fødsel, hvor den nyfødte søn blev alvorligt syg med infektion og havde fået hofteskred. Derfor var hverdagen præget af sygehusbesøg og en masse ubesvarede spørgsmål om det daglige.

Far-parate kommuner

Følelsen af afmagt satte sig så meget i dem, at Cecilly og Adam i dag har taget sagen i egen hånd og skabt barselsnetværket famoba.dk, en ny type platform for vordende og nybagte familier, hvor mor og far selv kan søge efter andre forældre i samme situation, samt oprette og tilmelde sig forældregrupper, der støtter hinanden i hverdagen. 

Desuden har de lavet en chat og video-rådgivning, hvor alle medlemmer kan få hjælp med det samme af både jordemødre og sundhedsplejersker:

“Når vi nu med lovgivningen om den øremærkede barsel sender tusindvis af mænd på barsel, så må vi også støtte dem,” siger Adam Engelhardt:

“Hvis far bliver presset, så går det også ud over mor og baby, der i forvejen har brug for støtte. Vores håb er, at danske familier ikke længere skal gå med de svære følelser, men nemt kan forbinde sig til andre og få hjælp både socialt, mentalt og fagligt. Derfor har vi lavet det her netværk.”

Formand for Forum for Mænds Sundhed og forskningsleder ved Rigshospitalet, Svend Aage Madsen med årtiers erfaring i at se på mænds og fædres mentale sundhed mener, at der med den øremærkede barsels indtog fra 2. august i år både kommer en stor berigelse i mænds og børns liv, samtidig med, at der for nogle opstår et nyt og stort behov for rådgivning af fædre og et alternativ til mødregrupperne til mændene:

“Det kan betyde ensomhed, kedsomhed og isolation for fædre,” siger Svend Aage Madsen:

“Dels er der ikke tilbud alle steder og dels er der ikke tilbud, der passer til alle mænd, så vi håber, at man kan udvikle noget rådgivning, så fædrene kan ringe og chatte med rådgivere og sundhedsplejersker. 

Jo flere, der kan være af dem, og jo flere, der kan holde åbent jo bedre,” udtaler psykologen, der som formand for Forum for Mænds Sundhed også har været med til at skabe Far for livet, der holder legestuer for mænd mange steder i landet. 

Ifølge Svend Aage Madsen har man de seneste år haft øget fokus på at skabe indsatser i kommunerne målrettet fædre. Men vi er ikke helt i mål: En ny optælling fra Forum for Mænds Sundhed viser, at knap halvdelen af landets kommuner endnu ikke er såkaldt “far-parate”.

Hjælp til både mor far og barn før og efter fødslen

Senest har direktøren for Mødrehjælpen og formanden for Dansk Mandesamfund i et debatindlæg i Berlingske Tidende advaret om, at Danmark ikke er parat til, at flere fædre går på barsel – blandt andet på grund af for lidt information til familierne og mangel på fædregrupper generelt.

Og det er præcis det, vi prøver at komme med et værktøj til, siger iværksætter Cecilly Engelhardt, der er ophavskvinden bag, og direktør for famoba.dk

Cecilly er selv uddannet sygeplejerske og ved, hvordan det offentlige kan have udfordringer med at favne bredt nok, og når det virkelig gælder.

“Alle kan logge ind og matche med hinanden, uanset hvor i landet man bor, og om de har født eller ej. Vi har hurtig online rådgivning, så hvis far får akut brug for hjælp til hverdagens udfordringer eller har brug for nogen at sparre med omkring deres rolle som forældre, så er der let og hurtig hjælp at hente fra vores professionelle fagfolk.”

Kommentarer