Erhverv

Flere end hver anden arbejder i deres sommerferie

62 procent af de erhvervsaktive danskere tjekker arbejdsrelaterede sms’er og e-mails i deres sommerferie. For omtrent hver fjerde er det et krav eller en forventning fra deres arbejdsgiver, at de er tilgængelige. Trist tendens, mener IDA.

Det grænseløse arbejdsliv rækker for manges vedkommende også ind i den sommerferie, der står for døren. For flere end 6 ud af 10 danskere tjekker arbejdsrelaterede mails og sms’er i ferien. Det svarer til, at 1,8 mio. danskere arbejder i deres sommerferie. Det viser en ny befolkningsundersøgelse blandt 1.207 erhvervsaktive danskere, som Norstat har lavet for IDA.

Samlet set er næsten hver tredje dagligt online i arbejdsøjemed. 32 pct. svarer, at de er tilgængelige og tjekker mails og sms’er sjældnere end dagligt, mens blot 36 pct. svarer, at de trækker det digitale stik til jobbet helt og holdent, mens de holder sommerferie.

”Rigtig mange af os har en dårlig vane med at sjatarbejde, når vi lige har et ledigt øjeblik. Når vi vil tjekke vejret eller se den næste togafgang, så kan der ligge notifikationer på 10 ulæste mails – det kræver en del at lade være med at se, hvad de mails indeholder, og i løbet af at splitsekund er din hjerne gået fra at være på ferie til at være på arbejde. At tjekke mails er ikke formålet med din sommerferie,” siger Eva Jakobsen, arbejdslivskonsulent i IDA.

Hun påpeger, at en sommerferie tjener et vigtigt formål, hvor vi får ro og fred til at restituere vores hjerner og lave noget andet, end vi plejer i hverdagen. Sker det ikke, risikerer vi at vores hjerner bliver overbelastede.

”Stress er kroppens naturlige reaktion på en overbelastning og på samme måde, som vi kan nedslide kroppen, hvis vi arbejder med tunge løft til hverdag, så kan vi overbelaste hjernen, hvis vi ikke giver den ro og pauser. At sjatarbejde og være lidt på stand-by i sommerferien er faktisk det værste, du kan gøre, for så er du ikke rigtigt til stede nogen steder, og det kan skabe frustrationer både blandt familie og venner, du skulle holde ferie med, og de kolleger der passer biksen i dit fravær,” siger Eva Jakobsen.

I undersøgelsen svarer 24 pct., at det enten er en forventning eller ligefrem et krav fra deres arbejdsgiver, at de er tilgængelige i deres sommerferie. Og det dur ikke, mener Eva Jakobsen.

”Det digitale samfund slukker aldrig, men vi skal finde fornuftige måder at administrere det på, så vi kan holde til det i et helt arbejdsliv. Derfor opfordrer vi altid til at man får lavet klare aftaler om forventning til tilstedeværelse og tilgængelighed inden ferien. Hvis det virkelig brænder på, og du er den eneste, der kan løse en opgave, så er det ok, at chefen ringer. Men få aftalt, især med nye og unge kolleger på arbejdspladsen, at de ikke skal læse eller svare mails i ferien. Sæt autosvar på din mail og undgå at skriv, hvis det haster så send en sms, for hvem bestemmer, hvad der haster, dig eller dine kolleger?,” spørger Eva Jakobsen.

Arbejdslivskonsulenten pointerer, at du bliver en bedre version af dig selv, hvis du giver hjernen ro i din ferie og gør noget andet, end det du plejer i hverdagen.

”Vi skal kunne holde til at arbejde i mange år, og det kræver nogle bevidste valg og klare aftaler at skabe et bæredygtigt arbejdsliv. Hvis du har glemt et par kodeord, når du vender tilbage efter ferien og tænder pc’en for første gang, så er det et tydeligt tegn på, at du har givet din hjerne en pause og har slappet ordentligt af i din sommerferie,” siger hun.

Kommentarer