Samfund

På søndag åbner Nordsjællands nye pendlerstation ved Hillerød

Foto: BaneDanmark

Fra søndag 10. december stopper både S-tog og lokaltog på den nye Favrholm Station syd for Hillerød. Det nye trafikknudepunkt binder togtrafikken i Nordsjælland bedre sammen og forkorter passagerernes rejsetid. Transportministeren indvier stationen den 12. december. 

”Næste station: Favrholm.”

Rejser du med S-togslinje A mellem Hillerød og København eller med Frederiksværkbanen, vil du fra på søndag høre et nyt stationsnavn i højtalerudkaldet i togene.

Siden april 2022 har Banedanmark og Lokaltog nemlig været i gang med at bygge Favrholm Station lidt syd for Hillerød. Stationen er blevet til i et tæt samarbejde med Lokaltog, Movia, DSB, Region Hovedstaden og Hillerød Kommune, skriver BaneDanmark i en pressemeddelels.

Og nu kan omverdenen endelig indtage de i alt 541 meter nylagte perroner, som forbinder de to populære strækninger til et nyt trafikknudepunkt. Herfra kan de rejsende spare op til 10 minutters rejsetid ind mod København.

Det ser transportminister Thomas Danielsen (V) frem til.

– Favrholm Station er et godt eksempel på, at infrastruktur skal bygges der, hvor der er brug for den. Det her trafikknudepunkt vil gøre det nemmere at komme rundt i Nordsjælland med kollektiv trafik, og jeg håber, at de mange daglige brugere fremover vil opleve toget som et attraktivt transportmiddel, som nu bliver endnu mere fleksibelt og bidrager til at gøre afstandene i regionen mindre, siger han.

Projektleder ved Banedanmark, Ane Gro Jørgensen, der har stået i spidsen for projektet, er også spændt på åbningen.

– Jeg glæder mig rigtig meget til at se Favrholm Station blive taget i brug af de mennesker, den er bygget til. Det har været et stort projekt, som har krævet et robust samarbejde mellem alle os aktører. Nu ser vi frem til, at både pendlere, borgere og arbejdspladser i Hillerød og omegn og på sigt patienter og personale på det nye hospital vil mærke, hvordan stationen giver et markant løft til den kollektive trafik mellem Nordsjælland og København, siger hun.

Nemt skifte og kortere rejsetid

Med 450 nyetablerede parkeringspladser, overdækket cykelparkering og en ny supercykelsti på vej bliver stationen en oplagt pendlerstation for borgerne i Hillerød, den nye bydel Favrholm og omegn.

– Lokaltog glæder sig sammen med DSB til at byde kunderne velkommen i togene, der fremover standser på Favrholm. Med det nye fleksible skift mellem de to baner bliver det både lettere og hurtigere at rejse med tog i Nordsjælland, siger administrerende direktør fra Lokaltog, Lars Wrist-Elkjær.

Ved at parkere bilen eller jernhesten ved Favrholm slipper de rejsende for at skulle køre helt ind til Hillerød Station i myldretiden.

Også de rejsende på Frederiksværkbanen mod København opnår en gevinst ved at skifte til S-banen, der kører med rekordhøj punktlighed, på Favrholm Station i stedet for på Hillerød Station. Det forkorter deres rejsetid med hele 10 minutter, fremgår det af meddelelsen.

Rejs med tog til hospitalet

Favrholm får i 2026 Nyt Hospital Nordsjælland som nærmeste nabo. Stationen skal således også gøre det lettere for det kommende personale, patienterne og pårørende at komme til og fra hospitalet.

Stationen åbner søndag den 10. december og indvies officielt på tirsdag 12. december, hvor transportminister Thomas Danielsen (V) skal klippe snoren sammen med borgmesteren i Hillerød Kommune, Kirsten Jensen (S), og regionrådsformanden i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S).

Desuden deltager Lokaltog, DSB og Banedanmark, som sammen vil tage varmt imod alle rejsende og nysgerrige borgere fra morgenstunden og byde dem hjerteligt velkomne til deres nye omstigningsstation.

Fakta om Favrholm Station

Favrholm Station er første del af opgraderingen af den nordsjællandske togtrafik. De kommende år skal Hillerød Station ombygges, så Lokaltog og S-tog bindes endnu bedre sammen.

  • Den nye station kommer til at betjene en helt ny bydel, Favrholm, samt det nye regionshospital, Nyt Hospital Nordsjælland, som forventes at åbne i 2026.
  • Det har taget cirka halvandet år at bygge Favrholm Station, som udover selve stationen består af den store parkeringsplads, busholdeplads og cykelparkering.
  • På stationen kan passagererne nemt skifte mellem Frederiksværkbanen og S-togslinje A mellem Hillerød og København.
  • I dagtimerne vil der køre S-tog hvert 10. minut i begge retninger. Frederiksværkbanen vil stoppe tre gange i timen.

Program for indvielsen

Indvielsen af stationen den 12. december begynder klokken 07.45, hvor snoren klippes og ministeren, regionrådsformanden og borgmesteren holder tale. Bagefter vil der være kakao, kaffe og æbleskiver.

Kommentarer